tisdag 27 september 2011

GDT CountryScrap: Fotoredigering & LO

Idag har jag bloggat en steg-för-steg till enkel fotoredigering som mitt sista inlägg i mitt gästspel hos CountryScrap.
Och det program jag använder heter PhotoScape och är ett gratisprogram som är väldigt lätt att använda.

När man har hämtat hem programmet, installerat det och öppnare det ser det först ut så här, då väljer jag REDIGERARE, högst upp i mitten, med en kamera.I vänstra kanten kan du navigera dig till det ställe på datorn som du sparar dina foton för att sedan lätt klicka mellan flera olika foton. Välj det foto du vill förbättre genom att klicka på det så det kommer upp på skärmen. Jag valde ett foto från när pappa och jag var i Mexico tidigare i våras.

Och om det blir fel eller du inte blir nöjd så går det alltid att backa med ÅNGRA knappen.

Nu leker vi lite ;)


Jag brukar börja med att beskära fotot, och här visar jag det på ett annat foto som ska vara med på samma LO. De olika arbetssidorna jag bläddrar mellan är dessa fyra -

Hem-Objekt-Beskär-Tools


Och vi börjar på sidan beskär, sen är det bara att sätta musen på önskat ställe, hålla in vänstra knappen på musen och dra så önskat område markeras. Området går att ändra på sedan tills du är nöjd, tryck sedan på knappen BESKÄR.Sen hoppar vi in på sidan HEM. Där brukar jag börja med att lägga en ram runt kortet. Det finns massor att välja mellan. Klicka på pilen brevid där det står Ingen ram så kommer rullistan upp. Jag jobbar ofta med den som heter Cali 09.Nu är det dags att förbättra skärpan lite på fotot. Då trycker jag på pilen där det står LJUS, FÄRG för att få upp rullistan och väljer KONTRASTFÖRBÄTTRING. Jag valde här medel men det får man prova sig fram lite, för det går ju att ångra det steg man gjort och testa något nytt :)Vill man få roliga effecter på sitt kort som tex gammalt och slitet finns massor av roliga verktyg men det bästa är att man testar lite själv annars kommer ni sitta här och läsa till långt in på natten ;)

På knappen FILTER så finns det massor men de jag använder oftast är de tre översta,

FILMEFFEKT, VIGNETTERING och ANTIK FOTO.


Ytterligare en rolig effekt är att man kan skriva sin journeling direkt på fotona om man vill med olika stilar, färger och storlekar. Även lägga till andra saker som stjärnblänk, blommor och mycket mer. Detta gör man inne på sidan OBJEKT.

Välj tex. T för att skriva en text. Skriv i rutan som kommer upp, ändra inställningar och klicka OK, nu kan du flytta runt texten på fotot tills du hittat rätt.


När du är nöjd med fotot så är det dags att spara. Klicka på SPARA längts ner i högra hörnet så kommer denna ruta upp. OBS! Viktigt - om du vill ha kvar orginalbilden så spara som.... eller se till att rutan framför texten "Backa upp orginalfotot till Orginalmappen innan överskrivning så hamnar alla orginal i en mapp.
 

Hoppas att ni tycker om det här programmet lika mycket som jag och att det var till användning.

Och nu kanske ni vill se vad jag gjorde av mina foton...?

 


För att kika på vilket material jag använt. besök gärna CoutryScraps blogg.
Det har varit riktigt roligt att få gästa hos CountryScrap och lyckliga dem som får möjligheten att vara fast DT där :)
Och vilka fina DT paket, med massor av dekorationer och papper...
Stort tack till er alla för att ni gjorde mitt gästinhop till en väldigt rolig upplevelse.
Många Kramar


Inga kommentarer: